Najlepšie chladiace produkty pre domáce zvieratko na leto

Najlepšie chladiace produkty pre domáce zvieratko na leto

Obsah

Keď je v lete teplo nám, tak si predstavte, ako teplo je psovi s jeho srsťou. Psy sa nepotia ako my. Neoblečú si ani ľahké a vzdušné oblečenie, neosviežia sa chladným drinkom a nezapnú si klimatizáciu. Ich srsť izoluje teplo.

Potné žľazy majú iba na labkách, čo je malý priestor na výrazné schladenie. Psy sa prirodzene ochladzujú dychčaním, kedy si vymieňajú horúci vzduch za studený. Sami ešte môžu vyhľadať tieň alebo chladnejšie miesto, no inak sa spoliehajú na nás.

Dog_in_sunglasses.jpg 

V lete by sme mali zvieratkám uľahčiť život, pretože aj im hrozí úpal a preťaženie organizmu, čo niekedy končí fatálne. Najväčšie riziko prehriatia organizmu hrozí psom so sploštenou tvárou ako mopslík alebo buldog.

Taktiež psom s podsadou ako nemecký ovčiak, husky alebo čau-čau. Do rizikovej skupiny patria aj veľké plemená psov ako Bernský salašnícky pes. Na teplo sú citliví aj starší psy a psy s nadváhou. 

Na pomoc slúžia práve chladiace produkty. Sú vhodné nielen pre psov, ale aj pre mačky a iné domáce zvieratká. Začneme od tých najúčinnejších produktov. 

1. Chladiace vesty pre psov

Chladiaca vesta funguje na princípe evaporácie, teda odparovania vody. Napodobňuje proces potenia, čím ochladzuje okolitý vzduch a tým prináša psovi okamžitú úľavu. 

Chladiaca_vesta_1.jpg

Keď je pes v pokoji, tak mu vesta jemne znižuje telesnú teplotu. Pri pohybe je však chladenie výraznejšie kvôli prúdiacemu vzduchu. Preto je to ideálna voľba pre aktívnych psov. Pohyb prirodzene zvyšuje telesnú teplotu, no vesta ju dokáže zmierniť. Teplo teda psíka až tak neobmedzí v jeho obľúbených aktivitách.  

Pre plnohodnotné využitie vesty vám stačí prístup k vode, preto ju môžete nosiť všade so sebou. Vesta sa namočí (ideálne) do studenej vody, následne sa vyžmýka aby bola vlhká a navlečie sa na psa. Keď po čase vyschne, tak sa proces znova zopakuje. 

2. Chladiace podložky pre domáce zvieratá

Chladiaca podložka je vhodná pre všetky domáce zvieratá. Najväčšia výhoda je to, že k nej nepotrebujete naozaj nič. Stačí, že si na ňu zvieratko ľahne. 

Chladiace podložky obsahujú gélovú vrstvu alebo polymérovú hmotu, ktorá zabezpečuje termoreguláciu. Absorbuje teplo a zároveň udržuje chlad. 

42441_0.jpg

Funguje to tak, že keď si na ňu zviera ľahne, podložka začne absorbovať teplo z jeho tela. Túto tepelnú energiu odvedie do chladiaceho materiálu, kde sa teplo rozptýli alebo odparí a tým ostane podložka chladná. Podložka tak ochladzuje zvieratko po celú dobu ako na nej leží, keďže sa tento cyklus opakuje.

Pri väčšine druhov chladiacich podložiek sa nevyžadujú žiadne kroky. No existujú aj také, ktoré sa pred použitím odporúčajú namočiť do studenej vody alebo umiestniť do chladničky z dôvodu ešte lepšieho účinku. 

Výhodou podložiek je tiež ich praktickosť. Sú skladné a môžete ich zbaliť všade so sebou. Zložené nezaberajú veľa miesta a vážia len zopár desiatok gramov. Navyše sú cenovo veľmi dostupné. 

3. Chladiace hračky pre psov

Psy sú hravé tvory a niektoré plemená až príliš. V zápale hry si neuvedomujú pražiace slnko a fyzické vyčerpanie, až kým ich to úplne nepremôže. Je na nás, aby sme ich krotili alebo im hranie v teple aspoň spríjemnili. 

Chladiace hračky spájajú príjemné s užitočným. Psíka zabavia, ale aj mierne schladia pri každom kontakte. Hračky majú špeciálne komory, ktoré sa naplnia vodou a dajú sa zamraziť. Chlad sa potom postupne uvoľňuje po okolí plochy hračky, čo psa príjemne osviežuje. 

chladiace-hracky-abczoo-chovatelske-potreby.jpg

Hračku môžete nosiť všade so sebou, pretože ochladzuje aj bez mrazenia, iba vďaka vode. Vtedy však trvá chladiaci účinok kratšie. 

4. Bazény pre psa

V lete nás to prirodzene láka k vode a pes nemusí byť výnimka. Nie každý pes však miluje plávanie a otvorenú, hlbokú vodu. Na to je ideálne riešenie práve bazén pre psa. Nehrozí mu v ňom žiadne nebezpečie a vynikajúco ho ochladí v horúcich dňoch. 

Dog_in_sunglasses_(1).jpg

Bazén pre psa je odolný voči poškrabaniu a jednoducho sa rozkladá. Môžete ho teda brávať so sebou aj na cesty. Dávajte si však pozor na teplotný šok. Ak je vonku horúco, tak ho neplňte ľadovou vodou. 

5. Ochladzovacie misky na vodu

Tieto misky sú vhodné pre všetky domáce zvieratá. Fungujú na princípe chladiacej vložky, ktorá je umiestnená pod kovovou alebo plastovou častou misky. Tá sa najprv umiestni na 30-60 minút do chladničky a následne sa vloží naspäť pod misku. Chladiaca miska takto udrží vodu studenú až 12 hodín a na priamom slnku 5-8 hodín. 

Pitný režim je v lete samozrejme základ. Zvieratko by malo mať vždy prístup k čerstvej vode. Chladnejšia voda však v tom teple chutí každému o niečo viac.