Prečo pes potrebuje plávaciu vestu a ako ju vybrať?

Prečo pes potrebuje plávaciu vestu a ako ju vybrať?

Obsah

Len si to predstavte - ste na prechádzke so svojim psíkom a kroky vás zavedú do blízkosti vodnej nádrže alebo jazera. A možno sa so psom vyberiete k vode cielene, kvôli kúpaniu a vodným aktivitám. Pustíte psíka do vody, no uvažovali ste nad tým, ako je to bezpečné? 

V hlbšej vode môže kedykoľvek nastať nepríjemná situácia. Stačí, že sa psík naraz napije väčšieho množstva vody, a tým začne lapať po dychu. V studenej vode tiež môže dostať kŕč. Riziko hrozí aj pri dlhšom plávaní, kedy psíka premôže únava. V týchto prípadoch sa pes ľahko ponorí pod vodu. 

Ak sa chcete vyhnúť nebezpečným situáciám, potrebujete plávaciu vestu pre psa. Je to záruka, že aj keď z psíka spustíte zrak, tak viete, že je stále v bezpečí. 

Screenshot_Capture_-_2023-05-15_-_08-38-57.png

Výhody plávacích viest pre psa 

Primárna výhoda vesty je to, že uľahčuje psovi plávanie. Aj v prípade nehybnosti ho stále udrží nad vodou. 

Tých výhod je však podstatne viac. Ak sa psa snažíte udržať v kondícii aj v horúcom lete, dlhé prechádzky po rozpálených chodníkoch nepripadajú do úvahy. V takýchto prípadoch začnú mnohí z nás premýšľať o vodných aktivitách, pri ktorých sa človek aj pes trochu schladí.

Kúpanie, záchranárstvo, lov, no aj rehabilitácia pri problémoch pohybového ústrojenstva. Presne pri týchto aktivitách viete využiť plávaciu vestu pre psy. Použiť sa dá aj pri vodných športoch, ako sú napr. paddleboardovanie, kajakovanie, člnkovanie či plavby loďou.

Hurtta Life Savior ECO

Psík si rýchlo zvykne na bezpečie a pohodlie, ktoré mu vesta poskytuje. Dokonca ak sa váš pes doteraz vode vyhýbal, s vestou je šanca, že si užijete aj tieto aktivity. Plávacie vesty odporúčajú odborníci používať už pri šteniatkach - najmä pri ich prvých zážitkoch s plávaním. Nadobudnú tak pozitívne skúsenosti a pocit bezpečia vo vode.

Ako vybrať tú správnu vestu?

Jedným z najkvalitnejších produktov na slovenskom trhu sú vesty značky Hurtta. Efektívny je najmä ich flotačný (prevzdušnený) materiál, ktorý je mäkký a pružný. Prispôsobí sa tak telu chudších aj zavalitejších plemien. Hrudná časť je priliehavejšia, no neobmedzuje pohyby psa pri plávaní a chodení. Na hrudníku a prsiach je nastaviteľný pás a po bokoch reflexné pásky.

Screenshot_Capture_-_2023-05-15_-_08-30-21.png

Vesty sú vyrobené zo 100 % recyklovateľných materiálov. Jednou z najväčších výhod je aj veľká rukoväť na chrbte. Viete tak psíka pridržať pri vchádzaní alebo vychádzaní z vody. Takisto tu nájdete krúžok na upevnenie vôdzky. Vesta bola testovaná a spĺňa všetky bezpečnostné normy. 

Screenshot_Capture_-_2023-05-15_-_08-39-16.png

Ako zmerať svojho psíka?

Ideálna vesta by mala psovi siahať do 2/3 jeho chrbta. Prioritou totiž je, aby bol nadnášaný hrudník a bedrá zostali pod vodou. Nohy tak môžu vyvíjať aktivitu. 

Vesta by mala vášmu psovi sedieť presne. Nemala by byť príliš voľná, aby sa psovi pri plávaní nevyvliekla. Rovnako by však nemala byť príliš upnutá, aby psovi nekomplikovala pohyb. Podľa nasledujúcej tabuľky Hurtta je možné správne zvoliť veľkosť vesty. Potrebné sú dva údaje - obvod krku a obvod hrudníka vášho psa. 

Screenshot_Capture_-_2023-05-15_-_08-39-32.png