Každý druhý pes je obézny. Ako tomu zabrániť?

Každý druhý pes je obézny. Ako tomu zabrániť?

Obsah

Obezita je problémom nielen u dvojnohých, ale aj u štvornohých jedincov. Často začína nenápadne, no následne končí vážnymi zdravotnými problémami. 

V tomto článku sa pozrieme na to, ako psovi udržať zdravú líniu. 

Ako zistiť, či pes trpí obezitou?

Obezita je dlhodobým výsledkom vyššieho energetického príjmu než výdaju. 

  • Prekročenie váhy o 10 % - pes s nadváhou
  • Prekročenie váhy o 20 % - pes s obezitou

Cats_(2).jpg

Podľa štatistík je približne 59 % psov vo vyspelých krajinách obéznych. Táto závažná miera je dôsledkom rôznych faktorov ako:

  • kŕmenie nevhodným druhom krmiva (pasívny pes kŕmený granulami pre aktívnych psov) 
  • nadmerné kŕmenie
  • vek
  • nedostatok pohybu
  • genetické predispozície 
  • kastrácia

63 % psov po kastrácii sa touto hormonálnou zmenou spomalí metabolizmus a zvýši apetít. 

Cats_(1).jpg

Niekedy je však obtiažne rozoznať, či má pes nejaké to kilo navyše. Zdravý pes by mal mať pri pohľade zhora trup, ktorý pripomína tvar presýpacích hodín. Pokiaľ je trup psa skôr obdĺžnikovitý alebo okrúhly, môže to byť znakom nadváhy alebo obezity.

Ďalším indikátorom je schopnosť ľahko nahmatať rebrá. Ak je potrebné pri hľadaní rebier pritlačiť, opäť to môže znamenať, že má pes váhu navyše. 

Niektoré plemená psov majú dokonca genetickú predispozíciou k obezite. Podľa štúdie sú to tieto plemená:

  1. Mops
  2. Bígl
  3. Zlatý retríver
  4. Anglický špringršpaniel
  5. Border teriér
  6. Labradorský retríver
  7. Gavalieršpaniel Kráľ Karol
  8. Kokeršpaniel
  9. West Highland white teriér
  10. Border kólia
  11. Čivava
  12. Bišon
  13. Stafordšírsky bulteriér
  14. Jack Russell teriér
  15. Jorkšírsky teriér
  16. Nemecký ovčiak
  17. Ši-cu

Rizikové faktory obezity

Najväčším rizikom obezity je skrátená dĺžka života, znížená pohyblivosť, cukrovka, znížená funkcia štítnej žľazy, problémy s kĺbmi, vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia, ťažkosti s dýchaním a zvýšené riziko rakoviny.

Po vymenovaní všetkých nepríjemných rizík by sme si mali uvedomiť, že psím očiam nie je správne podľahnúť. A to nielen zo zdravotného, ale aj z toho ekonomického. Obezita totiž v konečnom dôsledku vedie k zvýšeným veterinárnym nákladom. 

Najprijateľnejšia cesta je teda prevencia a na to slúži správne krmivo a dostatok pohybu.

Cats_(4).jpg

Krmivo pre psy s nadváhou

Základom pre udržanie ideálnej línie psa správna strava. V ponuke dnes nájdete krmivo pre psov s nadváhou. Toto krmivo je označované ako diétne, pretože je špeciálne formulované na nižší kalorický obsah. Je to ideálna voľba na zníženie energetického príjmu psa bez pocitu hladu.

Pri svojom výbere však nehľaďte iba na cenu. Venujte svoju pozornosť najmä kvalitnému zloženiu. Hľadajte v ňom veľké množstvo proteínov, vlákninu, vitamíny, minerály a malé množstvo tukov. Práve tuky totiž bývajú najviac kalorické. 

Vyhýbajte sa tiež lepku, zvyškovým látkam a umelým prísadám, ktoré majú často vysoké množstvo kalórií a žiadnu nutričnú hodnotu.

Cats_(3).jpg

Ako prejsť na diétne krmivo?

Pri zmene krmiva buďte opatrní. Svoje dávkovanie nastavte podľa odporúčaní veterinára či podľa inštrukcií na obale výrobcu.

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby približne štvrtinu denného objemu psieho krmiva tvorilo diétne krmivo, zvyšok jeho pôvodná strava. Tento pomer treba v priebehu pár dní zvyšovať v prospech diétneho krmiva. Celkový prechod by nemal trvať viac ako týždeň.

Neskôr však diétne a klasické krmivo nekombinujte! Eliminujete tak jeho účinky.

Pri dávkovaní krmiva rozhodne neobmedzujte dennú dávku pod hranicu odporúčaní. Vášmu psíkovi by tam mohli chýbať potrebné živiny. Správnu veľkosť dávky mu radšej rozdeľte na viacero menších porcií viackrát za deň.

Kedy uvidíte zmenu?

Ideálna strata hmotnosti sú 1 až 2 % týždenne, väčšie straty hmotnosti by mohli byť pre psa nebezpečné. Výsledky sa však zvyknú dostaviť od 2 do 6 mesiacov najmä v závislosti od stupňa obezity, veku, pohybových aktivít a podobne.